Η δράση αυτή που γίνεται κάτω από το σύνθημα «ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία» είναι ένας φόρος τιμής απέναντι σε ανθρώπους που με πάθος και ανιδιοτέλεια υπηρέτησαν τις ανθρώπινες αξίες και τον ανθρωπισμό. Γιατί όσο υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι και όσο οι γενιές τους θυμούνται και τους μιμούνται, τα κατώτερα ένστικτα και η αναλγησία του ανθρώπου θα περιορίζονται και η δικαιοσύνη η ηθική και η ελευθερία θα θριαμβεύουν. Ο κόσμος προχωρά όταν αγωνίζεται για τη δυνατότητα των απογόνων του να ζήσουν σε ένα κόσμο προοδευτικό, διαφοροποιούμενο , ασφαλή, μακριά από τη απειλή της καταπίεσης της έλλειψης αξιοπρέπειας, αισθητικής αρμονίας και επιλογών.

Η Αρκαδία ως φορέας, κληρονόμος και θεματοφύλακας  αυτών των πανανθρώπινων και οικουμενικών αξιών τιμά για άλλη μια φορά το Μίκη Θεοδωράκη μέσα από την ευγενική αυτή δρομική εκδήλωση, και τον θεωρεί αιώνιο κάτοικο, εκφραστή και συνεχιστή των ιδεωδών της.

Όσο κι αν η επιλογή της Ζάτουνας ως τόπος πολιτικής εξορίας εξυπηρετούσε άλλες ανάγκες, στη πραγματικότητα ήταν πιστεύουμε η ίδια η Αρκαδία που τον κάλεσε κοντά της να τον προστατεύσει και υπερασπιστεί, ώστε μέσα απ’ αυτό να επαναλάβει εκείνο που της έχει ορίσει η παράδοση να κάνει κάθε φορά που ο ανθρωπισμός και η αξιοπρέπεια του ανθρώπου απειλείται απ’ την αυθαιρεσία και τη βαρβαρότητα.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

Ανατρέχουμε στην Αρκαδία αναζητώντας τις αρετές και τις αξίες του ανθρώπου όπως εκφράστηκαν στην αναγέννηση, για να ξαναρχίσουμε ένα τρόπο ζωής που δεν θα επιδιώκει υλιστικές απολαύσεις και πρόσκαιρο ωφελιμισμό αλλά θα διεκδικεί το καλλίτερο και το ευγενέστερο και τρέχουμε στο Μίκη Θεοδωράκη για να τα προσεγγίσουμε και ανέβουμε  ψηλότερα – λίγο ψηλότερα !

Ευχαριστούμε όλους όσους λαμβάνουν μέρος και όλους αυτούς που με τον ένα ή άλλο τρόπο που συμμετέχουν και συνδράμουν αυτή την εκδήλωση η οποία έγινε πλέον θεσμός και θα  επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο για τον ίδιο σκοπό.

Ευδαιμονείτε λοιπόν, ευτυχείτε και συμμετέχετε.

 

 

 

Οι εμπνευστές 

Κώστας Παναγούλιας,  Παύλος Διακουμάκος