Τους λαϊκές αθλητικές εκδηλώσεις στα μονοπάτια των "ΑΡΚΑΔΩΝ ΠΟΙΜΕΝΩΝ" εμπνεύστηκαν οι εικονιζόμενοι παρακάτω, θεσμοθετήθηκαν από το ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ και υποσητρίχθηκαν από όλους τους κοινωνικούς φορείς του Βαλτεσινίκου και όχι μόνο!

Διεξάγονται κάθε Σεπτέμβριο κατά την επέτειο της μάχης του Αγιονικόλα, κάτω από  σύνθημα το "ΑΝΑτρέχω στην Αρκαδία" και έχουν  τριπλή σημασία και έννοια:

Πρώτον σηματοδοτούν την επιστροφή στις αξίες που η Αρκαδία σημαίνει για τον Άνθρωπο, τη ζωή και την ευδαιμονία, έτσι όπως διατυπώθηκαν την περίοδο της αναγέννησης και παραμένουν πρωταρχικές μέχρι σήμερα.

Δεύτερον είναι ανάμνηση και φόρος τιμής σε όλους εκείνους που περπάτησαν σ αυτά τα βουνά είτε να στηρίξουν τη ζωή τους, είτε να υποστηρίξουν την ελευθερία, τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την αξιοπρέπεια ως τρόπο ζωής.

Τρίτον συνδυάζουν την άθληση με τη φύση, την άσκηση με την υγεία, την τέχνη με τον ανθρωπισμό και προτείνουν ένα νέο τρόπο ζωής αμιγώς Αρκαδικό.

ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΑΡΚΑΔΙΑ

Ο θεσμός αυτός του λαϊκού τρεξίματος στα μονοπάτια των "Αρκάδων ποιμένων" ξεκίνησε για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2008 και προστίθεται ως δράση, στον καθημερινό αγώνα που καταβάλει ο σύλλογος γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια " ΦΛΟΓΑ" τον οποίο υποστηρίζει καθώς και στην προσπάθεια που κάνει η  Διεθνής Αρκαδική Εταιρία για την διάδοση του Αρκαδικού ιδεώδους ως πανανθρώπινης αξίας, ιδιαίτερα σήμερα που η αλλοτρίωση και η ωφελιμιστική συμπεριφορά του Ανθρώπου τον παγιδεύει σε ένα ατέρμωνα όπου κυριαρχούν η αβεβαιότητα και τα υπαρξιακά ψευτοδιλλήματα.

Θέλουμε δηλαδή να δείξουμε μια άλλη εικόνα της ζωής και των πραγμάτων. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε !

Ευχαριστηθείτε λοιπόν τις στιγμές που ξεχωριστά προσφέρει στον καθένα κάθε δραστηριότηα, με διάθεση συμμετοχής υποστήριξης και ευγενούς άμιλλας.

Βαλτεσινίκο όλες τις εποχές !